
[ad_1]
کد خبر: ۲۵۴۰۸۱
تاریخ انتشار کردن: چهارشنبه ۲۷ دی ۱۴۰۲ – ۱۳:۵۰
به نقل از بهداشت نیوز، دکتر «احمد اسماعیل زاده»، در نشست خبری پویش ملی سلامت با محوریت تغذیه سالم، او گفت: از اول تا هفتم بهمن ماه پویش جدیدی در ادامه پویش ملی سلامت خواهیم داشت. در واقع این پویش تازه با نوشته نمک و شعار «انتخاب همه: نمک کم، اما تصفیه شده یددار» و سپس از هشتم تا پانزدهم بهمن ماه با نوشته لبنیات و شعار «از کودکی تا پیری، لبنیات دوست سلامتی»، برگزار خواهد شد.
مصرف نمک در سرزمین دو برابر حد استاندارد
وی با گفتن این که یکی از عوامل خطر پرفشاری خون مصرف نمک زیاد است، افزود: مطابق تحقیقات صورت گرفته مصرف نمک در سرزمین ما دو برابر حد استاندارد است.
نمکدان از سفره ها حذف بشود/ نمک یددار و تصفیه شده مصرف بشود
دکتر اسماعیل زاده خاطرنشان کرد: نمک طعام و نمک نهان در مواد غذایی نقش عمده ای را در تامین نمک روزمره مردم دارند. پیشنهاد ما این است که منفعت گیری از نمک طعام در غذا و منفعت گیری از نمک سر سفره غذا، افت یابد و همان مقدار کم مصرف نیز از نوع نمک یددار و تصفیه شده باشد.
او گفت: خاک سرزمین ما ید مقداری دارد و در ۴۰ سال قبل یکی از برنامه های موفق وزارت بهداشت ریشه کنی اختلالات افتید در مردم به جستوجو اجرای برنامه غنی کردن نمک با ید بوده است و سازمان غذا و دارو بر پایه استانداردهای حاضر به هیچ کارخانه ای اجازه تشکیل نمک بدون فرآیند تصفیه کردن و اضافه کردن ید را نمی دهد.
وی خاطر نشان کرد: بر این مبنا، مردم باید بدانند نمک های حاضر در بازار تحت گفتن نمک دریا، سنگ نمک، نمک صورتی، نمک هیمالیا و امثالهم، مجوز سازمان غذا و دارو را ندارند. این نمک ها حاوی مقادیر بسیاری فلزات سنگین می باشند که سرطان زا بوده و سنگ کلیه تشکیل می کنند و اگر افراد از این نمک ها منفعت گیری کنند، دچار افتید شده و افتید عوارضی همانند سقط جنین و عقب ماندگی و اختلالات ذهنی جنین را به همراه خواهد داشت.
دکتر اسماعیل زاده با اشاره به اخبار و اطلاعات نادرست درخصوص مصرف لبنیات، او گفت: در رابطه لبنیات بعضی اوقات اطلاعات غلطی به مردم داده می بشود که باید اصلاح بشود تا مصرف لبنیات افت اشکار نکند. مطالعات نشان می دهد که اگر لبنیات به قدر کافی مصرف بشود، خطر سرطان روده بزرگ و پوکی استخوان افت یافته و در رشد قد و کنترل فشارخون نیز موثر خواهد می بود.
اصرار بر مصرف روزانه دو تا سه واحد لبنیات
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با اصرار بر مصرف روزانه دو تا سه واحد لبنیات، تصریح کرد: مردم به هیچ وجه به اخبار کذب و نادرست دقت نکنند و لبنیات را به گفتن یکی از گروه های مهم در سبد غذایی خود قرار دهند.
وی او گفت: وزارت بهداشت و دولت با همکاری وزارت رفاه برنامه های بسیاری را برای ترویج تغذیه سالم در سرزمین انجام می دهند، همانند تعلق یارانه های معیشتی در گروه های مقصد و برنامه امنیت غذایی کودکان.
دکتر اسماعیل زاده درخصوص اجرای برنامه شیر مدارس، فرمود: این برنامه به جز یک یا دو استان که وزارت آموزش و پرورش در حال از بین بردن مشکل آنها است، در دیگر استان ها در حال اجرا است. این برنامه از آذرماه با بودجه ۴ هزار میلیارد تومانی اغاز شده است. در همه مدارس ابتدایی دولتی، این مطرح دو بار در هفته اجرا می بشود و برسی اثربخشی آن انجام خواهد شد.
وی اظهار کرد: به جای نمک، جانشین های بسیاری برای طعم دار کردن غذاها وجود دارد، همانند سرکه، آبغوره و آبلیمو، و لزومی ندارد به همه غذاها نمک اضافه کنیم. چنانچه تصمیم اضافه کردن نمک به غذا را داریم، نمک یددار و تصفیه شده باشد و برای این که ید به بدن برسد، باید نمک را اواخر پخت غذا به آن اضافه کنیم، چون حرارت زیاد و مداوم، ید را از بین می برد.
وی اصرار کرد: منشاء ید آب دریا است و برخی که به مردم اطلاعات غلط می دهند، همین نوشته را پررنگ می کنند که نمک دریا بهتر است؛ درحالی که موقع گرفتن نمک دریا زمان بسیاری در معرض تابش آفتاب قرار می گیرد و ید آن از بین می رود، بعد نمک دریا ید زیاد مقداری دارد. از طرفی روی جلد نمک های دریا عناوینی همانند “غنی از کلسیم” یا “غنی از منیزیم و آهن” مینویسند! درحالیکه ما هیچ زمان نمک را برای تامین کلسیم و منیزیم مورد نیاز بدن مصرف نمی کنیم؛ چون نیاز بدن ما به کلسیم و آهن، فراتر از اینهاست، بعد نمک ماموریت تامین املاح مورد نیاز بدن را ندارد.
دکتر اسماعیل زاده در ادامه گفت: نمک باید در ظرف های تیره رنگ و در جای خشک و خنک نگهداری بشود، چون ظرف های شفاف جهت ازبین رفتن ید نمک می بشود.
وی درمورد مصرف روغن نیز فرمود: روغن های مصرفی نسبت به چند سال قبل اصلا قابل قیاس نیست، دهه های قبل روغن هایی مصرف می کردیم که غنی از اسید چرب ترانس بودند، اما اکنون روغن های مایع گیاهی به وفور وجود دارد، در یارانه دولت در بسته سبد معیشتی نیز به مصرف روغن مایع گیاهی اصرار شده است. یقیناً وزارت بهداشت پروژه هایی در راستای حذف اسیدهای چرب ترانس از روغنها دارد.
وی اصرار کرد: در رابطه مصرف چیپس و پفک خوشبختانه صنعت تشکیل آنها به قدری پیشرفت کرده است که چیپس و پفک های زیاد کم نمک تشکیل می بشود. نمی توان جلوی صنعت را برای تشکیل گرفت، اما در لیست کالاهای صدمه رسان به سلامت هر غذایی که امکان پذیر به سلامت صدمه رساند، قید می بشود و مطابق قانون مجلس، از آنها مالیات گرفته می بشود تا مردم کمتر به سراغ خرید آنها بروند. یقیناً در علم تغذیه هیچ گاه ممنوعیت برای خوردن یک ماده غذایی وجود ندارد، چون مردم از غذا خوردن لذت می برند. مشکل وقتی اغاز می بشود که مصرف تبدیل به عادت بشود.
[ad_2]
منبع