[ad_1]
نوشته و ویرایش شده توسط مجله ی سودو تکنولوژی

کد خبر: ۲۷۹۳۲۶

تاریخ انتشار کردن: دوشنبه ۰۶ اسفند ۱۴۰۳ – ۱۲:۲۹

به نقل از بهداشت نیوز، ویتامین ها ترکیبات آلی (حاوی کربن) می باشند که به طور طبیعی در مواد غذایی حاضر می باشند و به سوخت و ساز بدن و متابولیسم مواد غذایی، اعمال حیاتی بدن، رشد و نمو و ترمیم سلول های بدن پشتیبانی می‌کنند. برخی از ویتامین‌ها جهت جذب مواد غذایی در روده خواهد شد و برخی نیز به گفتن کاتالیزور  عمل می‌کنند.

کلمه ویتامین از واژه یونانی ویتا به معنی زندگانی است. ویتامین‌ها یا محلول در آب یا محلول در چربی می باشند. ذخیره ویتامین‌های محلول در چربی نسبت به ویتامین‌های محلول در آب برای بدن آسان‌تر است. ویتامین‌ها همیشه حاوی کربن می باشند.

بدن ما نمی‌تواند ویتامین‌های مورد نیاز خودش را بسازد، یقیناً غیر از ویتامین D که زمان تابش نور ماوراء بنفش می‌تواند تشکیل بشود و ویتامین K که یقیناً خود بدن ما در تولیدش ناتوان است، اما باکتری‌های سودمند روده می‌توانند آن را برای ما تشکیل کنند.

به همین علت ما ناچار هستیم ویتامین ها را از مواد غذایی یا مکمل هایی که مصرف می کنیم بدست آوریم. یک رژیم غذایی متعادل و سالم می‌تواند همه نیاز بدن انسان به ویتامین‌ها را رفع کند و دیگر نیازی به مصرف مکمل ها نمی باشد. منظور از رژیم غذایی مناسب منظور از لحاظ مقدار غذا نیست بلکه حتی مقدار مقداری از یک ترکیبی از مواد غذایی متنوع می تواند نیاز بدن به ویتامین ها را تامین نماید.

ویتامین‌ها با ترکیب اسیدآمینه‌ها و قند و فسفات‌ها، کاتالیزورهای متغیری می‌سازند و نقش‌های متغیری ایفا می‌کنند. به همین علت، طبق معمول هنگامی از ویژگی‌ها و خواص ویتامین‌ها سخن می‌زنند، برای هر ویتامین کارکردهای متنوعی نقل می‌بشود.

ویتامین‌ها به دو دسته مهم تقسیم می شوند:

ویتامین‌های محلول در چربی: ویتامین E، ویتامین K، ویتامین D و ویتامین A. ویتامین‌های محلول در چربی از راه ادرار دفع نمی‌شوند. این ویتامین‌ها در بدن و به اختصاصی در کبد ذخیره خواهد شد، به همین علت اختلالات حاصل از افتویتامین‌های محلول در چربی، دیرتر ظاهر خواهد شد.

ویتامین‌های محلول در آب: ویتامین C و ویتامین‌های گروه B. ویتامین‌های محلول در آب هم سپس از چند ساعت ماندن در خون از راه کلیه و از طریق ادرار دفع خواهد شد.

برخی از ویتامین‌ها همانند ویتامین‌های A و K و C و B6 و B12 به گفتن کوفاکتور آنزیم‌ها عمل می‌کنند. یعنی به مولکول آنزیم‌ها می‌چسبند تا آن ها بتوانند نقش کاتالیزور داشته باشند.

برخی از  ویتامین‌ها همانند ویتامین‌های E و C نقش آنتی اکسیدان هم دارند. برخی از ویتامین‌ها همانند ویتامین‌های A و D حتی می‌توانند نقش هورمون نیز داشته باشند.

ویتامین های شناخته شده

ویتامین A یا رتینول.

ویتامین C یا آسکوربیک اسید.

ویتامین D.

ویتامین E.

ویتامین K.

ویتامین F.

ویتامین M یا استیگمسترول.

انواع ویتامین‌های گروه B:

ویتامین B1 یا تیامین.

ویتامین B2 یا ریبوفلاوین.

ویتامین B3 یا نیاسین یا نیکوتینیک اسید.

ویتامین B4 یا ویتامین J یا کولین.

ویتامین B5 یا اسید پانتوتنیک.

ویتامین B6 یا پیریدوکسین.

ویتامین B7 یا ویتامین H یا بیوتین.

ویتامین B8 یا اینوزیتول.

ویتامین B9 یا اسید فولیک.

ویتامین B12 یا کوبالامین.

ویتامین B15 یا اسید پنگامیک.

ویتامین B17 یا آمیگدالین.

معارفه ویتامین E

همانطور که گفتیم ویتامین E یکی از ویتامین های محلول در چربی است. این ویتامین خاصیت آنتی‌اکسیدانی نیز دارد و از بافت‌های بدن در روبه رو اثرات مخرب رادیکال آزاد برخی از ترکیب‌های شیمیایی محافظت می‌کند. بدن ما قادر به تشکیل این ویتامین نیست و باید از طریق مواد غذایی و مکمل ها تامین بشود.

ویتامین E برای نخستین بار در سال ۱۹۲۰ میلادی کشف شد و سپس در سال ۱۹۳۶ (میلادی) از جوانه گندم جدا گردید و آلفا-توکوفرول نام گرفت. این نام از کلمه یونانی TOKOS به معنی «تولد کودک» و کلمه PHEREIM به معنی دنیا آوردن گرفته شده‌است و OL برای نشان دادن ساختار الکلی آن است.

بعدها دو گونه دیگر به نام بتا-توکوفرول و گاما-توکوفرول کشف شدند که اثرشان نسبت به آلفا-توکوفرول کمتر می بود. این ویتامین در لایه چربی دیواره سلول و داخل سلول قرار می‌گیرد و از تخریب دیواره سلول جلوگیری می‌کند.

این چنین ویتامین E یک نام برای گروهی از مولکول‌ها است که اثراتی همانند آلفا توکوفرول را دارند.  هرچند ویتامین E با اهمیت ترین عامل برای داشتن سیستم ایمنی قوی، پوست سالم و چشم‌های سالم است، اما همه مزایا و خطرات ویتامین E تا این مدت زیاد اشکار نیست.

رادیکال‌های آزاد در مرحله های اولیه آترواسکلروز (تصلب شرایین) و این چنین در اختلالاتی نظیر سرطان، از دست دادن بینایی و تعداد بسیاری از موارد دیگر دخیل می باشند. ویتامین E این قابلیت را دارد که بتواند از سلول‌ها در برابر صدمه‌های ناشی از رادیکال‌های آزاد محافظت کند و علتبشود تشکیل رادیکال‌های آزاد در شرایط خاص افت یابد.

انواع گوناگون ویتامین E

دو گروه مهم ویتامین E عبارت هستند از:

توکوفرول‌ها ( آلفا توکوفرول، بتا-توکوفرول، گاما-توکوفرول و دلتا-توکوفرول ).

توکوترینول‌ها (آلفا توکوترینول‌، بتا توکوترینول‌، گاما توکوترینول‌ و دلتا توکوترینول‌).

ویتامین E در کدام خوراکی ها حاضر است؟

روغن ها

روغن جوانه گندم غنی‌ترین ماده غذایی از لحاظ ویتامین E می‌باشد.

روغن فندق.

روغن کاملینا.

روغن کانولا.

روغن گلرنگ.

روغن بادام.

روغن آفتابگردان.

روغن زیتون.

روغن ذرت.

روغن پنبه‌دانه.

روغن سبوس برنج.

روغن هسته انگور.

روغن پالم.

روغن سویا.

روغن نارگیل.

کره مارگارین.

آجیل ها و دانه ها

فندق.

بادام.

پسته.

گردو.

تخم آفتابگردان.

بادام‌زمینی و کره‌ی بادام‌زمینی.

مویز.

دانه‌ی کاج.

برگه زردآلو.

گندم سبوس‌دار.

کنجد.

بادام هندی.

چلغوز.

دانه صنوبر.

میوه ها

آووکادو.

کیوی.

انبه.

سیب گرمسیری.

شاه‌توت.

زغال‌اخته (خشک‌شده).

زیتون.

زردآلو.

تمشک.

پاپایا.

توت فرنگی.

موز.

بلک بری.

انار.

هلو.

آلوچه.

توت سیاه.

کرنبری (خشک) .

سبزیجات

فلفل قرمز یا سبز شیرین (خام).

شلغم (خام).

جعفری.

برگ چغندر.

پونه‌ی کوهی.

کدوحلوایی.

کلم بروکلی.

گل کلم.

نعناع.

سبزی خردل.

مارچوبه.

کلم برگ (خام).

تخم کدو تنبل.

چغندر.

اسفناج.

گوجه‌فرنگی.

گوشت ها

گوشت غاز.

ماهی قزل‌آلا.

ماهی سالمون.

حلزون.

اشپل.

اختاپوس.

خرچنگ.

ماهی کاد (خشک‌شده).

شاه میگو.صدف.

کاربردها و خواص ویتامین E 

برای منفعت بردن از خواص ویتامین E  علاوه بر مصرف خوراکی های حاوی این ویتامین، شما می توانید به طور موضعی برای پوست و موهای خود از کپسول های ویتامین E منفعت گیری کنید. به این صورت که کپسول ویتامین E را با یک سوزن سوراخ کنید و محتویات آن را یا به تنهایی با به همراه روغن های گرم همانند روغن زیتون، جوجوبا، آرگان یا نارگیل به پوست و موی خود بمالید.

برای منفعت بردن از این ویتامین برای تحکیم موها این چنین می توانید این ویتامین را به شامپوها و نرم کننده های موی خود اضافه کنید.

ویتامین E به ویتامین جوانی معروف است. در ادامه خواص این ویتامین پر خاصیت را با هم می خوانیم.

خواص ویتامین E برای پوست

نرم کننده پوست های خشک.

افت خارش پوست.

از بین برنده چین و چروک های پوست.

جلوگیری از پیری زودرس و جوانسازی پوست.

افزایش رطوبت و خاصیت کشسانی پوست.

بهبود سریع آفتاب سوختگی.

از بین برنده لکه های تیره پوست و روشن کننده پوست.

درمان تبخال.

درمان جوش ها.

پاک کننده قوی پوست از آلایندگی ها.

درمان سوختگی های جزئی.

زخم های ناشی از سوختگی یا آکنه.

پشتیبانی به درمان اگزما و پسوریازیس.

پیشگیری از ابتلا به سرطان پوست.

خواص ویتامین E برای موها

قطع ریزش مو و پشتیبانی به رشد مجدد موهای سالم.

ترمیم موهای صدمه دیده.

جلوگیری از سفید شدن زودرس مو.

درخشان و شفاف کننده موها.

آبرسانی و نگه داری رطوبت پوست سر.

درمان کننده موخوره.

از بین بردن خشکی و وزی مو.

افزایش جریان خون‌رسانی به پوست سر.

خواص ویتامین E برای ناخن ها

بهبود دهنده ناخن های خشک و ترک خورده.

تحکیم و خوشرنگ و شفاف کردن ناخن ها.

خواص ویتامین E برای لب ها

درمان خشکی لب و از بین بردن ترک‌خوردگی‌های آن.

خواص ویتامین E در مصرف به طور خوراکی

تحکیم قلب.

افت علائم سندرم پیش از قاعدگی (PMS).

تنظیم چرخه‌ی قاعدگی.

افت شدت و زمان درد خونریزی قاعدگی.

پیشگیری از گرفتگی رگ ها.

افت کلسترول بد یا LDL خون.

نگه داری سطح چربی خوب یا HDL.

جلوگیری از صدمه به دیواره عروق و عضله قلبی.

جلوگیری از راه اندازی لخته‌های خونی.

ضد التهاب.

پشتیبانی به افت وزن.

از بین بردن اضطراب، ناراحتی و خستگی.

افت شدت پیر شدن سلول‌ها و افزایش طول عمر سلول‌ها.

درارای خاصیت آنتی ‌اکسیدانی.

پیشگیری از بیماری آلزایمر.

جلوگیری از پیشرفت بیماری‌های زوال عقل و جنون.

افزایش سلامت باروری در زنان.

جلوگیری از سقط جنین.

بهبود کارکرد اسپرم در مردان و افزایش توان باروری.

بهبود کارکرد نعوظ و افزایش میل جنسی در مردان.

افزایش رشد مغز و اعصاب در جنین و نوزادان.

تحکیم سیستم ایمنی بدن و پیشگیری از ابتلا به سرطان.

جلوگیری از بیماری‌های چشمی.

نگه داری سلامت عروق و بافت‌های چشم.

نگه داری سلامت شبکیه و عدسی چشم.

تنظیم هورمون های بدن.

پشتیبانی به درمان عفونت مجاری ادراری.

محافظت از کبد در برابر صدمه ناشی از سموم و الکل.

درمان بیماری کبد چرب غیر الکلی (NAFLD).

درمان کیست‌های ساده سینه در زنان.

افت عوارض ناشی از درمان سرطان، همانند عوارض ناشی از پرتودرمانی و شیمی درمانی.

بهبود کارکرد ریه و برخی از علائم آسم در کودکان و بزرگسالان.

افت قند خون، بهبود حساسیت به انسولین، افت استرس اکسیداتیو و افت خطر ابتلا به عوارض دیابت.

افت گمان ابتلا به بیماری تباهی لکه‌ی زرد یا دژنراسیون ماکولا. برای این منظور ویتامین E را همراه با مقدار کافی از ویتامین C، بتا کاروتن و روی مصرف کنید.

افزایش استقامت فیزیکی بدن. با افزایش جریان خون خستگی را از بین می‌برد، استحکام دیواره‌ی مویرگ‌ها را بالا می‌برد و سلول‌های بدن را تغذیه می‌کند.

درمان فیبروز کیستیک در کودکان (فیبروز کیستیک (CF) یک بیماری ژنتیکی (ارثی) است که علتایجاد مخاط چسبناک و غلیظ در اندام‌ها از جمله ریه‌ها و پانکراس می‌بشود).

علائم و عوارض افتویتامین E

ضعف عضلانی.

خشکی پوست.

آب مروارید.

کم خونی شدید.

گرفتگی عضلات پا.

مشکلات گوارشی.

مشکل در نگه داری اعتدال و راه رفتن.

عدم جواب‌گویی به محرک‌های محیطی.

مشکلات سیستم ایمنی بدن.

افزایش گمان ابتلاء به سرطان.

بی‌حسی و سوزن سوزن شدن اندام‌ها (نوروپاتی محیطی).

افزایش گمان ابتلاء به بیماری‌های قلبی-عروقی.

رتینوپاتی (صدمه به شبکیه چشم‌ که می‌تواند جهت اختلال در بینایی بشود.).

ابراز مشکلات جنسی در مردان (افت میل جنسی و اختلال در نعوظ) و زنان.

نوروپاتی محیطی (صدمه به اعصاب محیطی که طبق معمولً در اندام‌های انتهایی همانند دست‌ها و پاها رخ می‌دهد و علتاحساس ضعف و درد در این نواحی می‌بشود.).

افزایش گمان ابتلا به بیماری‌های التهابی روده، فیبروز سیستیک بیماری کرون، سلیاک و بیماری‌های کبد یا پانکراس.

علل افتویتامین E

ژنتیک و بیماری‌های ارثی همانند آبتالیپوپروتئینمی مادرزادی.

بیماری هایی همانند: پانکراتیت مزمن (التهاب پانکراس یا لوزالمعده)، بیماری سلیاک و بیماری کلستاتیک کبد فیبروز سیستیک.

عوارض مصرف بیشتر از حد ویتامین E

مصرف بیشتر از حد ویتامین E می تواند عوارض زیر را به جستوجو داشته باشد:

جهت اختلال در ذخیره ویتامین A در کبد می‌بشود.

افزایش زمان زمان انعقاد خون.

مصرف بیشتر از ۴۰۰ واحد خطر مرگ را به همراه دارد.

تهوع.

سردرد.

اسهال و استفراغ.

کرامپ روده‌ای.

خونریزی غیر طبیعی.

خستگی.

نارسایی کلیه.

ضعف.

دردهای عضلانی.

تاری دید.

اختلال در کارکرد غدد جنسی.

افزایش غلظت کراتین در ادرار (کراتینوری).

سردرد.

بثورات پوستی و تحریک موضعی پوست.

سکته مغزی.

افزایش خطر ابتلا به سرطان پروستات.

موارد احتیاط و منع مصرف ویتامین E

افراد مبتلا به افتویتامین K.

افراد مبتلا به سرطان سر و گردن.

افرادی‌که از داروهای رقیق‌کننده خون همانند وارفارین یا آسپرین منفعت گیری می‌کنند.

افراد مبتلا به بیماری های کبدی.

افراد سیگاری از ویتامین E نباید منفعت گیری کنند، چون گمان سکته مغزی را دراین افراد افزایش می دهد.

افرادی که عمل جراحی در پیش دارند.

افراد مبتلا به بیماری رتینیت پیگمنتوزا (نوعی بیماری چشمی که در آن شبکیه دچار صدمه می‌بشود).

افراد دیابتی و افرادی که بیماری‌های قلبی و عروقی دارند، در صورت مصرف بیشتر از حد مورد نیاز از ویتامین E در روز امکان پذیر به نارسایی قلبی دچار شوند.

زنان باردار در اغاز دوران بارداری از مصرف این ویتامین خودداری کنند و برای مابقی دوران بارداری با پزشک متخصص مشورت نمایند و مصرف خوراکی ویتامین E در مقادیر پیشنهاد‌شده در دوران شیردهی بدون عارضه است.

عوارض احتمالی منفعت گیری موضعی از ویتامین E

افرادی که دچار جوش‌های مکرر خواهد شد یا منافذ پوستشان به‌راحتی مسدود می‌بشود، منفعت گیری از روغن موضعی این ویتامین می‌تواند این علائم را تشدید کند.

تداخلات دارویی با مصرف مکمل های ویتامین E

آسپرین.

تاموکسین.

ناپروکسن.

لواستاتین.

سیکلوسپورین.

تریازولام.

کتوکونازول.

فکسوفنادین.

ایتراکونازول.

کلوپیدوگرل.

دالتپارین.

ایبوپروفین.

هپارین.

انوکساپارین.

پراواستاتین.

آتورواستاتین.

رزوواستاتین.

وارفارین.

لوواستاتین.

نیاسین (B3).

بهترین زمان مصرف مکمل ویتامین E

مکمل‌های ویتامین E وقتی که همراه با غذا مصرف شوند، به‌خصوص همراه با وعده‌‎های غذایی حاوی چربی، بهترین کارکرد را دارند.

از آن‌جایی که این ویتامین محلول در چربی است، برای بهترین جذب و تشکیل کمترین سوزش معده به چربی نیاز دارد و مصرف آن با معده خالی امکان پذیر علتتهوع، سوزش سر دل یا دیگر ناراحتی‌های معده بشود.

این چنین برای افرادی که تمایل به خوردن صبحانه سبک دارند، بهترین زمان برای مصرف ویتامین E امکان پذیر همراه با یک وعده غذایی سنگین‌تر همانند ناهار باشد تا از علائم سوءهاضمه نیز جلوگیری بشود.

دسته بندی مطالب

مقالات کسب وکار

مقالات فناوری

مقالات آموزشی

مقالات سلامتی

[ad_2]